Sprievodca sezónnou kuchyňou z celého sveta
- Jakub Demeter
- Jan 10, 2021
- 2 min read
Updated: May 6
Čo sa varí, keď príroda udáva tempo
V čase, keď sa globalizácia snaží servírovať všetko, všade a vždy, je návrat k sezónnosti ako návrat k pravde. Sezónna kuchyňa je pocta prírode, rytmu ročných období a tradíciám, ktoré sa formovali stáročiami. V tomto sprievodcovi sa spolu pozrieme na to, ako rôzne kultúry po celom svete varia v súlade s tým, čo práve rastie, kvitne a dozrieva.
Jar – prebudenie chutí
Japonsko
Jar v Japonsku je neodmysliteľne spätá s kvetmi sakury, ale aj s čerstvými zelenými výhonkami – napríklad takenoko (bambusové výhonky) a nanohana (repkové kvety). Sezónne sa podáva chirashi sushi – ryža s čerstvou zeleninou, vajíčkom a rybami.
Taliansko
Jarné trhy v Taliansku ožívajú hráškom, artičokmi a špargľou. Recepty ako risotto agli asparagi (špargľové rizoto) alebo jednoduchá frittata di carciofi (omeleta s artičokmi) sú oslavou jednoduchej elegancie.
Leto – explózia farieb a vôní
India
Leto prináša horúčavy, ale aj sladké mangá, okru (bhindi) a osviežujúce nápoje ako lassi. V južnej Indii sa pripravujú rýchle zeleninové thali, ktoré kombinujú rôzne letné plodiny s koreninami, ktoré ochladzujú telo.
Francúzsko (Provensálsko)
Raj paradajok, cukiet a baklažánov. Leto je sezóna ratatouille – pomaly duseného zeleninového pokladu. Často sa podáva s bagetou alebo ryžou, ideálne vonku, pri západe slnka.
Jeseň – čas zberu a hĺbky
Mexiko
Jeseň je sezóna Dia de los Muertos, ale aj bohatých pokrmov ako mole poblano – omáčka z čili, kakaa a korenia. Tekvica sa využíva do sladkých aj slaných jedál, a na trhoch dominujú kukuričné klasy.
Slovensko a stredná Európa
Jeseň patrí kapuste, hríbom a zemiakom. Čerstvá kyslá kapusta sa dusí s klobásou, pečie sa zemiakový baba a sušia sa hríby na zimu. Všetko s dôrazom na sýtosť a výživu pred zimou.
Zima – teplo domova na tanieri
Kórea
Zima je čas kimchi, fermentovanej kapusty, ktorá zahreje a podporuje imunitu. Pripravujú sa hutné polievky ako kimchi jjigae či sundubu jjigae – korenisté, sýte a výživné.
Severské krajiny
V Škandinávii dominuje koreňová zelenina, kapusta, strukoviny a konzervované ryby. Príkladom je lapskaus – nórsky guláš s hovädzím, zelerom a mrkvou, alebo pečený losos s koreňovou zeleninou.
Záver: Jedz, ako rastie
Sezónne varenie nie je len trend. Je to návrat k zdravému rozumu, k zodpovednosti a k radosti z jednoduchosti. Každý región, každé obdobie ponúka niečo jedinečné – stačí sa započúvať do toho, čo príroda práve šepká.
Ak chceš jesť lepšie, začni tým, že sa opýtaš: Čo rastie práve teraz, tu, kde som? A odtiaľ už vedie priama cesta ku krásne sezónnemu tanieru.
"Sezónu si vedia vážiť aj Vaši hostia na menu"
Jakub Demeter - GastroMentor.sk


Comments