top of page
Search

Sprievodca sezónnou kuchyňou z celého sveta

Updated: May 6

Čo sa varí, keď príroda udáva tempo

V čase, keď sa globalizácia snaží servírovať všetko, všade a vždy, je návrat k sezónnosti ako návrat k pravde. Sezónna kuchyňa je pocta prírode, rytmu ročných období a tradíciám, ktoré sa formovali stáročiami. V tomto sprievodcovi sa spolu pozrieme na to, ako rôzne kultúry po celom svete varia v súlade s tým, čo práve rastie, kvitne a dozrieva.


Jar – prebudenie chutí

Japonsko

Jar v Japonsku je neodmysliteľne spätá s kvetmi sakury, ale aj s čerstvými zelenými výhonkami – napríklad takenoko (bambusové výhonky) a nanohana (repkové kvety). Sezónne sa podáva chirashi sushi – ryža s čerstvou zeleninou, vajíčkom a rybami.

Taliansko

Jarné trhy v Taliansku ožívajú hráškom, artičokmi a špargľou. Recepty ako risotto agli asparagi (špargľové rizoto) alebo jednoduchá frittata di carciofi (omeleta s artičokmi) sú oslavou jednoduchej elegancie.


Leto – explózia farieb a vôní

India

Leto prináša horúčavy, ale aj sladké mangá, okru (bhindi) a osviežujúce nápoje ako lassi. V južnej Indii sa pripravujú rýchle zeleninové thali, ktoré kombinujú rôzne letné plodiny s koreninami, ktoré ochladzujú telo.

Francúzsko (Provensálsko)

Raj paradajok, cukiet a baklažánov. Leto je sezóna ratatouille – pomaly duseného zeleninového pokladu. Často sa podáva s bagetou alebo ryžou, ideálne vonku, pri západe slnka.


Jeseň – čas zberu a hĺbky

Mexiko

Jeseň je sezóna Dia de los Muertos, ale aj bohatých pokrmov ako mole poblano – omáčka z čili, kakaa a korenia. Tekvica sa využíva do sladkých aj slaných jedál, a na trhoch dominujú kukuričné klasy.

Slovensko a stredná Európa

Jeseň patrí kapuste, hríbom a zemiakom. Čerstvá kyslá kapusta sa dusí s klobásou, pečie sa zemiakový baba a sušia sa hríby na zimu. Všetko s dôrazom na sýtosť a výživu pred zimou.


Zima – teplo domova na tanieri

Kórea

Zima je čas kimchi, fermentovanej kapusty, ktorá zahreje a podporuje imunitu. Pripravujú sa hutné polievky ako kimchi jjigae či sundubu jjigae – korenisté, sýte a výživné.

Severské krajiny

V Škandinávii dominuje koreňová zelenina, kapusta, strukoviny a konzervované ryby. Príkladom je lapskaus – nórsky guláš s hovädzím, zelerom a mrkvou, alebo pečený losos s koreňovou zeleninou.


Záver: Jedz, ako rastie


Sezónne varenie nie je len trend. Je to návrat k zdravému rozumu, k zodpovednosti a k radosti z jednoduchosti. Každý región, každé obdobie ponúka niečo jedinečné – stačí sa započúvať do toho, čo príroda práve šepká.

Ak chceš jesť lepšie, začni tým, že sa opýtaš: Čo rastie práve teraz, tu, kde som? A odtiaľ už vedie priama cesta ku krásne sezónnemu tanieru.


"Sezónu si vedia vážiť aj Vaši hostia na menu"

Jakub Demeter - GastroMentor.sk


 
 
 

Comments


Gastro Mentor LOGO_edited.jpg

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
Gastro Mentor LOGO_edited.jpg

bottom of page